Havalandırma sistemleri günümüz mimari sistemlerinde eski yapılardaki gibi doğal havalandırmanın artık mümkün olmadığı veya farklı ekipmanlar ve pişirme ürünleri, koku yayan ürünlerin olduğu ortamlarda havalandırma sistemleri büyük önem kazanmaktadır. Havalandırma sistemleri, ortamdaki kirlenmiş havayı belirli miktarda belirli hızda değiştirmek ve dış ortamdan taze havayı iç ortama aktarılması sağlayan mekanik sistemlerdir. Bu sistemlere ek olarak dışarıdan alınan havanın sıcaklığını arttıran, azaltan, nemini alan, arttıran ve hatta dışarı atılan egzoz havasının ısısını taze havaya tekrar geri verebilen ek ekipmanlar eklenebilir. Eklenen ekipmanlar sayesinde iç ortam hava kalitesi arttırıldığı gibi sıcaklık nem kontrol altında tutulup enerji tasarrufu sağlanabilir.

 

Havalandırma Sistemleri

Havalandırma sistemleri konusunda öncü teknolojileri uzman kadrosu ile hizmet vermektedir. Kullanılan ürünlerin müşterilerin ihtiyacına göre ilk yatırım ve işletme maliyetleri göz önünde bulundurularak en uygun ve en kalite olanını seçerek müşteriyi korumayı amaç edinmiştir.Gerek projeden gerekse yerinde keşif hizmetleri ile yapıya en uygun havalandırma sistemleri seçilirek yapıda ihtiyaç duyulan havalandırma ürünü ve buna ek ekipmanlar en uygun havalandırma kanalları ile bağlantısı ve montajı uzman kadromuz ile sahada uygulaması büyük bir titizlikle yapılarak devreye alınıp müşteriye anahtar teslim sunulmaktadır.

Havalandıram sistamleri konusunda çözümlerimiz:

  • Kare Kanal imalat ve montaj hizmetleri
  • Spiro Kanal temini ve montaj hizmetleri
  • Kumaş kanal temin ve montajı
  • Konfor ve Egzost havalandırması
  • Isı geri kazanım sistemleri
  • Havuz Nem Alma santrelleri
  • Doğalgaz baca sistemleri
  • Evoparatif soğutma sistemleri
  • Duman Egzost sistemleri
  • Otopark Egzost havalandırma

 

Klima santralleri atmosferden alınan taze havanın çeşitli koşullandırmalardan sonra mahale gönderilmesini sağlayan, okullar, oteller, plazalar, ofisler, alışveriş merkezleri, hastaneler, yemekhaneler, kafeteryalar, sinemalar, toplantı salonları, yüzme havuzları, kütüphaneler, garajlar, depolar, laboratuvarlar, fabrikalar, atölyeler ve fuaye alanları gibi tek ve büyük hacimlere sahip alanlarda uygulanabilen havalandırma ve iklimlendirme ürünleridir. Modüler olarak üretilebilen klima santralleri ısıtma, soğutma, nemlendirme, nem alma, filtreleme ve ısı geri kazanım gibi istenilen donanım üretim esnasında eklenerek büyük tek bir alanı veya ayrı ayrı hacimlerin iklimlendirilmesi veya havalandırmasını sağlayabilirler. Isı geri kazanım cihazlarına göre daha kapsamlı olmakla birlikte genellikle büyük hacimli hava ihtiyacı olan mekânlarda tercih edilirler.Klima santralleri Dışarıdan alınan havayı iklimlendirirken soğutma işlemi için Chiller sistemlerinden, Isıtma için Kazan sistemlerinden veya hem ısıtma hem soğutma yapabilen VRF klima sistemlerinden faydalanabilirler.

Isı geri kazanım cihazları, klasik havalandırma sistemlerinin dezavantajı olan mahal ısısının dışarıya verilmesi sorununa çözüm üreten bir cihazdır. Bu cihazla, taze hava ve egzoz havası arasında ısı transferi gerçekleştirilerek havalandırma sırasında kaybedilen ısı enerjisi geri kazanılır. Yazın ortamdaki soğutulmuş hava dışarı atılırken içeri alınacak taze hava soğutulur. Kışın ise ortamdaki sıcak hava dışarı atılırken  içeri alınacak taze hava ısıtılır ve klima sistemi üzerine eklenen yük azaltılır. Böylece %70′ e varan enerji tasarrufu elde edilir. Sağladıkları enerji tasarrufu sayesinde kurulum maliyetini kısa sürede geri ödeyen Isı Geri Kazanım sistemlerine isteğe göre ısıtma, soğutma ve nem alma gibi fonksiyonlar eklenebilmektedirOfisler, lokantalar, kafeler, sinemalar, hastaneler, derslikler, yatakhaneler, imalathaneler gibi yoğun taze hava ihtiyacı olan mekânlarda  ideal havalandırma için kullanılırlar.

Yüzme havuzları son yıllarda tatil, eğlence ve spor amaçlı günlük yaşamımızın vazgeçilmezi olmuştur. Yaz aylarında kullanılan açık yüzme havuzları kışın soğuk havalarda da kullanabileceğimiz kapalı yüzme havuzları da yıllardır bize hizmet vermektedir. Kapalı yüzme havuzlarının bulunduğu ortamların havalandırma sistemi; sadece havalandırma amaçlı değil, havuzdan buharlaşan su buharlarının tahliyesi, mekândaki insanların ihtiyacı olan taze hava debisinin karşılanması, soğuk yüzeylerde oluşabilecek yoğuşmanın önlenmesi için kullanılacağı gibi kapalı havuz mahallinin ısıtma ihtiyacının %60-80 oranındaki kısmını karşılanması içinde kullanılmalıdır. (Geriye kalan ısıtma yükünün %40-20 bölümü ise yerden ısıtma ile karşılanmasıdır). Kapalı havuzlarda havuz suyu sıcaklığı 24 – 28 °C, Ortam sıcaklığı havuz suyu sıcaklığından daima 2-3°C yüksek, bağıl nem ise %50-60 mertebesinde olmalıdır.

Günümüzde Kalabalıklaşan büyük şehirlerimizin şehir merkezlerinde yoğun insan kalabalıklarının ziyaret ettiği, sinema, tiyatro, alışveris merkezleri, havalimanları, otogarlar gibi komplekslerin yanı sıra  çok katlı konutların artması ile birlikte otopark ithiyacı artmıştır. Binaların bodrum zemin katları yoğunluğun olduğu yerlerde bu ihtiyacı karşılamaya çalışmaktadır. Otoparkların kapalı olması ve yoğun araç trafiğiyle birlikte havalandırma ihtiyacı oluşmaktadır. Otoparklardaki bu havalandırma ihtiyacının iki temel hedefi bulunmaktadır; günlük işletmede, zararlı araç egzoz gazlarının tahliyesi ve acil yangın durumunda, insanların kaçışına ve itfaiye personelinin yangına müdahalesine yardımcı olmaktır.Yangın anında kapalı çok katlı otoparklarda, oluşan duman, doğal yollarla tavan veya çatıdaki açıklıklardan tahliye edilemeyecektir.
Binaların yangından korunmasına yönelik yönetmelikte 2000 m2 ve üzerindeki kapalı otoparklarda saatte 10 hava değişimi olacak şekilde mekanik duman tahliye sisteminin bulunması mecburidir.Günlük kullanımlarda taşıtlardan yayılan toz ısı ve egzozdun mahal içinden uzaklaştırılması amacı ile havalandırma yapılmakta taze hava sağlanması daha az önemsenmektedir. Kirli hava miktarı kontrol altında tutulup devamlı ortamdan uzaklaştırılarak ve taze havanın da rampalardan, açıklıklardan ve kuragelenlerden doğal olarak alınacağı tasarlanmaktadır. Otoparkta doğal havalandırma yetersiz ise taze hava fanları ile taze hava tedariki de sağlanmaktadır.  Günlük çalışmada havalandırma sistemi kapasitesi toplam otopark hacminin 6 hava değişimini sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır.Kapalı Otopark Alanı               =    4000 m2
Tavan Yüksekliği                      =    3 metre
Günlük Havalandırma             =    6 Hava Değişimi ( 72,000 m3/saat)Duman tahliye                          =   10 Hava Değişimi (120,000 m3/saat)

 

Havalandırma sistemleri

Kanallı olarak kurulabildiği gibi Jet fanlı sistemlerle de kurulabilmektedir. Kanallı sistemlerin tasarımları duman tahliye esaslarına göre tasarlandığında mahalle göre büyük kanal hacimleri oluşmakta ve günlük kullanıma göre ihtiyaç fazlası tasarım oluşmakta fakat, Jet Fanlı sisteme göre daha az çalışan ekipman barındırması ve daha basit bir otomasyon gerektirmesi neden ile, işletme sırasındaki bakım ve komplikasyonları daha az olacaktır.

 

Jet fanlı sistemin hava kalitesi algılama sistemi ile birlikte kullanılması durumunda, çalışma bölgeleri, kanallı sisteme göre çok daha esnek olarak ve küçük alanlarda, devreye alınabileceği için, günlük işletmede, ekonomi ve enerji tasarrufu sağlayabilmekte ayrıca otopark içinde büyük kanallar yer almayacağı için daha aydınlık ve ferah alanlar yaratılabilecektir.

Enerji maliyetlerinin artması ile enerji verimliliği ve verimli sistemlerin kullanımı günümüzde büyük önem kazanmıştır. İklimlendirme sistemleri incelendiğinde, yaygın olarak kullanılan buhar sıkıştırmalı soğutma sistemleri, diğer alternatif sistemlere göre enerji tüketimi daha fazla olan sistemlerdir. Bu tür sistemlerin kurulum maliyetleri de göz önünde bulundurulduğunda sağladığı konforun yanında büyük bir maliyeti de yanında getirmektedir.

Evaporatif Serinletme çok uzun yıllarca kullanılan günümüzün klimasıdır. Suyun buharlaşmasıyla havadan ısı alması prensibine dayanır. Su buharlaşırken havadan ısı çeker ve havanın soğumasına sebep olur. Evaporatif soğutmada ise enerji tüketimi sadece hava hareketini sağlayan fan için kullanılmaktadır.

Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan evaporatif soğutma sistemleri; Kullanım kolaylığı ve kurulum ve işletim maliyetlerinin düşük olmasından dolayı;

  • Tekstil Fabrikalarında
  • Halı Fabrikalarında
  • Cam Üretim Tesislerinde
  • Güç Santrallerinde
  • Fırınlarda
  • Depolarda
  • Yüzme Havuzlarında
  • Kapalı Spor Salonlarında
  • Endüstriyel Mutfaklarda

Yaygın olarak kullanılmaktadır.

Avantajları :

  • 0 taze hava 0 konfor ve optimum soğutma sağlar.
  • Gazlı sistemlere göre %90 daha az enerji harcar.
  • Kurulum maliyeti sistem klimalarına göre %50 daha ucuzdur.
  • Kompresör ünitesi yoktur, bakım maliyetleri düşüktür.
  • Çevreci bir soğutucudur. çevreye zararlı herhangi bir gaz yaymaz.
  • Evoparatif soğutucular dış havadan gelen bakteri, toz, polen ve  dumanları filtre ederek iç ortama daha temiz ve sağlıklı hava verir.
  • Evoparatif soğutucular, gazlı klimalar gibi ortamdaki havayı kurutmaz.
  • Evoparatif soğutucular, hava sirkülasyonu sağlayarak ortamı nemlendirir  ve ortamda her an taze hava bulunmasını sağlar.
  • İstenildiğinde montaj yeri kolaylıkla değiştirilebilir.